Signaleer hoofd- & hersenletsel bij sport optijd!

hoofd

 

Onze sport worden veel slagen en steken naar het hoofd gedaan. We

dragen schermmaskers maar jammer genoeg wil de klap soms perongeluk zo hard zijn dat iemand hoofd- & hersenletsel oploopt. Maar hoe weet je nu of iemand dat opgelopen heeft? Hoe kunnen wij bepalen of iemand nog wel veilig kan vechten? Dat is erg lastig om te bepalen maar ook vaak voor de persoon zelf om dit te bepalen. Daarom adviseren wij voor alle sporter maar vooral voor:

 • Coaches,
 • hoofdletselTrainers,
 • Juryleden,
 • Toernooi organisatoren,
 • Instructeurs,
 • EHBO’ers,
 • Leden,
 • Toeschouwers,
 • en iedereen die zich betrokken bij iemand voelt.

Om de Hoofd- & hersenletsel app te gebruiken. Deze app gratis te downloaden via de app store of google playstore en te gebruiken. Hij is makkelijk toepasbaar en bruikbaar.

De Hoofdletsel Sport app helpen het doorlopen van een set vragen fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter middels de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties, tot en met het direct bellen van 112. Ook is er een archief aanwezig voor het opslaan van meerdere adviezen.

Een locatiezoeker met routeplanner leidt gebruikers naar de dichtstbijzijnde huisartsenpost of Spoedeisende Hulp-afdeling, die je ook automatisch kunt bellen. Gebruikers van de app kunnen bovendien de testresultaten eenvoudig delen via de mail-optie. De strakke vormgeving en duidelijke iconen maken het gemakkelijk om de app te bedienen. De Hoofdletsel Sport app voor iOS en Android is gratis te downloaden in de App store en via Google Play.

Tijdig signaleren

Met deze app willen VeiligheidNL en haar partners ervoor zorgen dat sporters en toeschouwers bij hoofdletsel snel kunnen inschatten hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is om iemand door te laten sporten en of het nodig is om medische hulp in te schakelen.posten

De Hoofdletsel app is ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Nederlandse Hersenstichting, NOC*NSF, KNVB, KNHB, Sportzorg.nl en het Rode Kruis. Met deze applicatie willen de organisaties ervoor zorgen dat snel kan worden ingeschat hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is door te sporten en of het nodig is om medische hulp in de schakelen. Elk jaar lopen ongeveer 76.000 sporters hoofdletsel op, waarvan er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling belanden en gemiddeld 6 aan hun blessure overlijden. Voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten.

Bronnen:

 • https://www.veiligheid.nl/sportblessures/voorlichtingsmateriaal/hoofdletsel-sport-app geraadpleegd op 19-03-2018
 • https://www.iculture.nl/apps/hoofdletsel-herkennen-en-behandelen-met-nieuwe-sport-app/ geraadpleegd op 19-03-2018