, ,

Vlog #1 – Een club van oude technieken in een nieuw jasje

Foto George Blanken

~blog update door Jessica De Bel

Vanaf januari 2016 vlog & blog ik, Jessica De Bel, iedere maand voor de H.E.M.A.-bond om de historische Europese martial arts in Nederland kenbaar te maken aan het grote publiek. Deze maand ging ik op bezoek bij de Zwaardkring in Tilburg: een club van oude technieken in een nieuw jasje.


De Zwaardkring

Griepepedemie ook toegeslagen in Tilburg

Ondanks dat het merendeel van de leden door de griep geveld is, gaan de overige leden het gevecht niet uit de weg en traint De Zwaardkring in Tilburg op donderdag 21 januari gewoon door. Je ziet hier nieuwe leden & oude rotten die technieken van Liechtenauer beoefenen met nylon en stalen zwaarden. Per techniek bepaalt trainer Merlyn Janssen hoeveel bescherming er nodig is en alle technieken worden klassikaal geoefend om daarna per tweetal getraind te worden. Merlyn komt op mij over als een trainer die niet van de oude stempel is. Hij traint zijn leerlingen om in een gevecht punten te scoren, niet om hard te slaan en daardoor te winnen. Dat zie je ook aan de opbouw van zijn les.

Schoppen mag, maar je krijgt geen punten!

De opwarming bestaat uit de vaste slagen die op zich al gevechtsklaar zijn en daar voegt hij dan bepaalde technieken aan toe zodat de gevechten van zijn leerlingen ook langer dan één slag kunnen duren. Er wordt evenveel aandacht besteed aan het verdedigen als het aanvallen en voetenwerk. Na de techniekoefeningen is er de mogelijkheid om de slagvaardigheid te trainen met knuppels en technisch te sparren. Technisch sparren is eigenlijk slow motion sparren, al zou ik het eerder omschrijven als medium speed sparren want het tempo ligt behoorlijk hoog. Het fijne is wel dat je de vaardigheden van de sporters zo goed kan polsen en feedback kan geven daar waar dat nodig is. Gelukkig draagt men hier ook de gepaste bescherming. Bij het gebruik van stalen wapens herken ik sommige bescherming vanuit de schermsport zoals het masker en de borstplaat, maar de kraag was nieuw voor mij net als sommige arm- en beenbescherming. Aan het eind van de training is er ruimte voor het toepassen van de geleerde technieken in een wedstrijd. Hier zie je hoe snel het soms kan gaan en dat een gevecht niet altijd volgens de regeltjes verloopt. Het verraste mij dat je bijvoorbeeld ook mag schoppen bij een wedstrijd, maar ja… dat deden ze vroeger vast ook.

Zwaardkring Tilburg

HEFFAC

Ieder land wil zich graag binnen de toernooiscene op de kaart zetten. Afgelopen jaar was De Zwaardkring organisator van HEFFAC, een tweedaags toernooi dat open is voor publiek en waar ook workshops verzorgd worden. Toernooien zijn vaak in het buitenland en de reis & deelname is ook duur, daarom organiseert De Zwaardkring ook een jaarlijks intern toernooi om iedereen die ervaring te kunnen bieden. Desalniettemin is er een kleine delegatie van 8 leden die vechten in internationale toernooien waarvan twee dames afgelopen jaar de nummer 1 & 2 werden bij het ILHG. Het blijft een ambitie om een Nederlandse nationale competitie op te zetten, maar dat idee komt momenteel nog niet van de grond.

Merlyn Janssen

De trainer en zijn club

Merlyn, die in het dagelijks leven geschiedenisleraar is, kwam bij deze sport terecht via een huisgenoot die geïnteresseerd was in het Europese zwaard en re-enactment. Een seminar bij de European Historical Combat Guild opende zijn ogen. Dit was de plek waar hij voor het eerst een echt zwaard mocht vasthouden, manuscripten zag, workshops kon volgen en demonstraties kon zien. Vanuit deze ervaring is hij thuis een studiegroep begonnen die uitgroeide tot een vereniging en stichting. Momenteel werkt Merlyn in de Zwaardkring in Tilburg met de technieken van Liechtenauer via het manuscript van Meester Ringeck. Hij begint bij een manuscript, gaat de gelezen technieken uittesten, stelt bij waar nodig is na het verwerven van nieuwe inzichten en past die toe in wedstrijden en uiteindelijk toernooien. Een vast lessenplan is er niet, wel werken ze met 4 graden basistechnieken waarop geëxamineerd wordt. De Zwaardkring is er op gericht om te trainen op wedstrijden, bewegingen, intenties en realistisch vechten in een vermakelijke sfeer en wijzigt jaarlijks van wapen om er zo de diversiteit in te houden. Er zijn vier locaties binnen de Zwaardkring met elk een eigen trainer die werkt vanuit zijn eigen insteek. Zo kan het zijn dat de ene club meer op theorie gericht is en de andere club meer van de gezelligheid is. Deze diversiteit zorgt ervoor dat ieder lid ergens aansluiting vind. De Zwaardkring telt 65 leden, waarvan 1 op de 4 vrouw, en kent vooral leden onder 20 en boven 30 jaar. Je kan lid worden vanaf 16 jaar, indien jonger na intake door trainer op trainingslocatie. Voor meer informatie zie hun website www.zwaardkring.nl.


 

Foto header: George Blanken, overige foto’s: Jessica De Bel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.