Vlog #2 – Tijd van ego’s is voorbij!
~blog update door Jessica De Bel
Op mijn eigen website omschreef ik Cor Kronenburg, voorzitter Zwaard & Steen, als een filantroop die ervoor staat verworven kennis te delen binnen de H.E.M.A. community en zijn leerlingen aanmoedigt meester te worden. Dit kan alleen door ego’s opzij te zetten. Dat maakt mij nieuwsgierig!
Je mag komen, maar…
Na het workshopweekend was het logisch dat mijn tweede vlog & blog over Zwaard & Steen zou gaan, maar het werd me niet makkelijk gemaakt. Cor liet me weten dat ik altijd welkom ben, mits ik ook daadwerkelijk zou meetrainen. Slik! Leuk, maar ik heb nog nooit een stalen zwaard vast gehad. Inmiddels is mijn training bij Noorderwind begonnen, maar daar trainen we in het Novice traject (lees: het kleuterklasje) met nylon wapens. Maar de uitdaging was er, en ik ging hem aan!
Op foto: stalen wapens Zwaard & Steen voor aanvang training.
Trainen in groepen
De trainingen bij Zwaard & Steen beginnen met een gezamenlijke opwarming onder leiding van Arto Fama waarna de groep word gesplitst in een beginnersgroep en een gevorderde groep. De beginnersgroep van 12 leerlingen stond onder toeziend oog van instructeur Robin Hoegee en instructeur in opleiding Martin Oomen. Tijdens deze training werden er twee technieken klassikaal uitgelegd en daarna in duo’s getraind. Er was onvoldoende trainingsmateriaal voor iedereen, dus was het aan ons om creatief te zijn met de middelen die er waren. Waar de echte beginners hun handen vol hadden aan de opgedragen commando’s kregen de iets meer getrainde leden persoonlijk extra oefeningen om te trainen. Halverwege de les mocht ik meekijken (ja, alleen kijken) bij de gevorderde groep. Daar trainde Arto 16 leden dezelfde technieken die de beginners kregen, alleen begon men hier vanuit een realistische gevechtspositie en was er meer slagvaardigheid in de getrainde technieken. Ook had iedereen hier zijn of haar eigen wapenuitrusting wat ook meer rust gaf tijdens de training.
Op foto: training bij gevorderden groep Zwaard & Steen.
Dezelfde technieken?
Ja! Binnen Zwaard & Steen werken de instructeurs namelijk met een lessenplan. Ieder jaar is opgesplitst in 6 blokken waarin onderdelen van de 17 hoofdstukken van Johannes Liechtenauer zijn opgenomen. Voor de leek zit er geen logica in het lessenplan. Tijdens het bestuderen van deze leer kwamen de instructeurs er achter dat je interessante combinaties kan maken tussen verschillende hoofdstukken en thema’s zoals tijd & afstand of situatie en herkenning. Dit wil zeggen dat je in een les de combinatie van hoofdstuk 3 en 16 kan leren, maar een andere keer kan je net zo goed hoofdstuk 2 en 13 behandelen. Op deze manier kan je met een minder aantal technieken meer thema’s op een bepaalde situatie oefenen en een eigen techniek ontwikkelen met de gegeven historische technieken.
De truc zit hem in het feit dat men bij deze club geen trucjes wil aanleren, maar ieder lid een authentiek systeem wil laten ontwikkelen waarin die met zijn/haar eigen instrumenten (lijf en wapen) leert vechten. Het kan dus goed zijn dat een bepaalde techniek niet zo goed past voor mij, maar wel voor een ander lid binnen deze vereniging. Zo lijk het net een snoepwinkel waar je jouw favoriete zuurtjes mag uitkiezen nadat je alles een keertje geproefd hebt.
Hoe kom je erop?
Er was eens een tijd voor internet… toen was er alleen het kleine witte boekje van Hans Talhoffer waarin gevechtstechnieken beschreven werden op basis van de leer van Johannes Liechtenauer. in die tijd zijn er veel vertalingen gemaakt en er werden helaas ook vaak transcriptiefouten gemaakt. Nu met het internet is het ook vaak moeilijk te achterhalen of je een goede of minder goede vertaling voor je snufferd hebt. Daarom heeft Zwaard & Steen ervoor gekozen zelf weer terug in de boeken en historische bronnen te duiken. “Hoe langer je met deze studie bezig bent, hoe meer je ontdekt dat er een geheel systeem in zit.” Wist Arto mij te vertellen. Hij is dan ook de architect van het lessenplan waar alle instructeurs input voor leveren. Cor laat me weten dat je via de Duitse technieken bij historisch zwaardvechten niet meer aan een schaakspel moet denken, maar je blijft aan zet tot het tegendeel bewezen is. Dat klinkt al een stuk besluitvaardiger of niet?
Op foto: Robin Hoegee, Arto Fama, Martin Oomen & Cor Kronenburg.
De vereniging
Cor streeft er als voorzitter naar om ieder lid met een stalen wapen te laten trainen. Zo blijft het realistisch, leer je beter rekening te houden met veiligheid en kan je meteen de overgang op de goede manier te trainen. Ieder jaar worden er andere combinaties gemaakt voor het lessenplan en dat zorgt ervoor dat er geen tekort is aan invulling van de lessenplannen. Deze club kiest er dan ook heel stellig voor enkel met zwaard te werken en geen andere historische wapens aan te leren.
Wil je hier ook eens aansluiten? Dat kan! Je mag altijd een proefles volgen en ieder blok is er een instroommoment voor nieuwe leden. Vanaf drie nieuwe leden wordt er een bootcamp georganiseerd van drie weken waarna je op een instroommoment mag aansluiten bij de beginnersgroep. Voor meer informatie ga naar de website van Zwaard & Steen.