Vlog #5 middeleeuwse krijgskunsten in een goed geoliede machine – MARS
~blog update door Jessica De Bel
Op de Algemene Leden Vergadering van de H.E.M.A.-bond trof ik Jac Bekkema, voorzitter van Mars, bij het diner. Enthousiast als hij is vertelde hij me over zijn vereniging en nodigde me uit voor een bezoek. Het duurde even voordat de agenda’s een gepast moment vonden, maar op 1 juni was het dan zover. Ik mocht naar Mars!
Vriendschap en verbondenheid bij gezamenlijke training
Vanuit het zuiden trok ik naar Groningen om daar een gezamenlijke training bij te wonen. Een keer in de maand trainen alle leden van Mars samen om elkaar beter te leren kennen en een groepsgevoel bij de vereniging te krijgen. Tijdens deze training werkt men niet met de volledige bescherming om de drempel voor de nieuwelingen laag te houden. Tijdens deze training werkten we met ontwapeningstechnieken met zwaard volgens Meyer, dolk- en worptechnieken. Dit zijn meteen de drie hoofdpunten van deze vereniging. Wil je meer zien over deze training, kijk dan naar de vlog. Na de training was er tijd voor de cooling down. Een grote groep leden gaan dan naar de kroeg de betere tijden om te proosten met de kreet Merde gravis (serieuze shit). Wat opvalt aan deze club mensen is dat of je er nu wel of niet van houdt, je toch een beetje meegetrokken wordt in de tijdsgeest van de middeleeuwen. Leden geven elkaar hier ook een hand op de ouderwetse manier. Daar schrik je zo’n eerste keer wel van wanneer je jouw hand uitsteekt en iemand pakt je bij je arm (ik heb dan meteen schrik dat ik ergens heen gegooid word, maar dat zal mijn theatrale insteek wel zijn). Het maakt een handdruk wel meteen een stuk persoonlijker. Het is geen krachtmeting, maar je gaat toch een soort verbintenis aan met diegene waarmee je de handdruk doet.
Je groeit ontzettend hard als je weet waar je heen wilt
Bovenstaande titel is mij enorm bijgebleven na het gesprek met Jac en Anne Wanningen. Mars staat binnen de H.E.M.A.-bond bekend als snelst groeiende vereniging en dat maakte mij enorm nieuwsgierig. En vaak met moeilijke vraagstukken lijkt het antwoord zo makkelijk als je het eenmaal kent. Mars, wat staat voor Medieval and Renaissance Swordfighting, begon vier jaar geleden met ongeveer 12 leden. In het eerste jaar wisten ze te groeien tot ongeveer 30 leden. Dit was enkel door face to face mensen aan te spreken. Leden van Mars zijn erg enthousiast over de vereniging en het is net zozeer een vriendengroep dan een groep sporters bij elkaar. Eerst werd er na een training van twee uur altijd een biertje gedaan ter verbroedering. Later werd de groep zo groot dat er twee klassen per avond ingepland werden. Zo was er geen tijd meer voor de verbroedering en niet veel later werden de reeds gekende gezamenlijke trainingen in het leven geroepen waar iedereen samen wat korter traint en het laatste gedeelte van de training in de kroeg voortgezet wordt. Deze vereniging ziet zich niet als pionier, noch als een serieuze groep waar verschillende verplichtingen aan hangen. Het is een vereniging die voor elk wat wils biedt.
De regionale televisie, optredens op evenementen en een goede google search helpen ook enorm aan de groei, maar ook deze medaille heeft een keerzijde. Wanneer je op evenementen staat als Elf fantasy fair, Fantasiafest, Imaginarium festival, Rapalje en Middeleeuws Ter Apel staat komt er vaak een bepaald soort mensen op je vereniging af die niet verwachten dat er wel serieus gesport wordt. Daarom heeft de vereniging er nu voor gekozen minder fantasy events te doen en meer te kijken naar andere bronnen zoals sportscholen om zo leden te werven die komen voor de martial arts side of it.
Verenigen is verbroederen
Momenteel telt de vereniging zo’n 100 leden waarvan een op de vijf dames is en het grootste gedeelte van de leden nog student is. Er zijn vestigingen in Zwolle, Leeuwarden en Groningen en de vereniging telt drie hoofdtrainers die ervoor zorgen dat iedere vestiging op hetzelfde niveau traint. Zo werken ze met een boekje Introductie tot Zwaardvechten voor de Beginnende Vechter waarbij de sport en de basistechnieken worden voorgesteld op een middeleeuwse wijze. Denk hierbij aan titels zoals Dit is het Andere Deel betreffende het Langzwaard en zijn Delen en Dit is het Laatste Deel Welk bestaat uit een Opsomming van de te kennen Begrippen uit de eerdere Delen. In de groei heeft de vereniging ook groepen opgesteld om metingen te kunnen uitoefenen. Je begint bij de beginners, waar je basisprincipes moet kennen en kunnen, daarna ga je door naar de rekruten en scolieren waar de lesstof iedere keer net wat uitgebreider is. Daarna heb je de rang van vrijscolier, deze kan je behalen door ergens gepubliceerd te worden. De allerhoogste rang is Provoost, maar op dit niveau hebben we momenteel nog geen leden. Per jaar zijn er vier examenmomenten waar je als lid aan kan deelnemen. Er bestaat ook een technische commissie die gevuld is met trainers, instructeurs en onderzoekers.
Wat is dan nu het volgende doel als vereniging? Jac hoeft niet lang na te denken en antwoord meteen ‘een eigen locatie’. Een plek waar je jouw eigen uren kan indelen, wat financieel aantrekkelijker is en een plek waar je spullen kan houden op locatie. Ben je benieuwd naar de huidige locaties in Zwolle, Leeuwarden en Groningen kijk dan op www.mars-swordfighting.com.
Foto’s, vlog en blog: Jessica De Bel
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!