,

Limburgs eerste zwaardvechtgroep opent haar deuren!

~door Thessa Alders en Michel Rensen

Jarenlang hebben de Limburgers onder de zwaardvechters uit moeten wijken naar België of Duitsland om de Middeleeuwse Krijgskunsten te beoefenen. Jarenlang was er sprake van een H.E.M.A.-club in de provincie zelf, maar leek het er niet van te komen. Nu is hij er, dus hebben we gesproken met de man achter deze vechtschool, Gilbert van Zeijl.


Een Goed Voornemen

Het begon op nieuwjaar van 2015 op 2016. We kennen het, iedereen heeft wel eens een goed (al dan niet succesvol) voornemen gemaakt, zij het om minder te gaan snoepen, te stoppen met roken , of om meer naar de sportschool (of de H.E.M.A. school natuurlijk) te gaan. Zo ook Gilbert (in het midden op de foto rechts), alleen was zijn voornemen dit jaar van een andere aard. Hij nam zich voor om een H.E.M.A. club te starten.

“Op oudjaar besloot ik dat het er nu maar eens van moest komen. Er werd al jaren over gepraat maar niemand ondernam actie. Als ik deze hobby wilde gaan beoefenen op korte afstand van huis, dan zat er maar een ding op, het zelf organiseren. Maar dat er genoeg interesse was voor een groep was duidelijk.”

Aldus werd het Historisch Schermgilde Limburg geboren. En mensen zijn hem er dankbaar voor! Limburgs eerste zwaardvechtclub kon op 2 maart van start en telt nu twaalf leerlingen, met nog een groep anderen die hopen zich snel aan te sluiten.

“De eerste bijeenkomsten waren goed. De deelnemers zijn allemaal goed gemotiveerd. Het gros heeft re-enactment ervaring en er is dan ook veel historie te zien in de zaal.”

De Nodige Ervaring

Niet alleen vecht hij al jaren, maar hij heeft ook de ervaring in huis om een goede training te geven. Met twaalf jaar trainerservaring in het moderne schermen, daarnaast twee jaar oefening in de Lichtenauer stijl en een hele hoop boeken, kon de groep goed van start. Gilbert erkent dat de inhoudelijke kennis nog een uitdaging is, maar daar heeft hij al oplossingen voor:

“Die gaan we via de H.E.M.A.-bond bijspijkeren. En we hebben de boeken van de oude meesters via internet beschikbaar. De gevarieerde achtergrond van de deelnemers betekent ook dat het een paar weken gaat kosten om iedereen op een gelijk kennis niveau te krijgen. Er is nog heel veel te leren en ontdekken. Daarin zoek ik samenwerking met andere clubs. Op de Algemene Ledenvergadering van de H.E.M.A.-bond is veel hulp aangeboden. We zullen ook zeker workshops, spardagen in binnen en buitenland gaan opzoeken. Ik wil ook trainers naar Limburg halen voor workshops en dergelijke.”

Dat betekent natuurlijk wel dat dit een uitgelezen moment is om in te stappen, hoewel dat natuurlijk ook later mogelijk blijft. Hoe dan ook is het een groep mensen met een enorme drang om te leren.

De houdingen en bewegingen komen natuurlijk aan bod, maar die hoef ik als trainer nauwelijks aan te reiken, die halen de deelnemers zelf uit boeken en internet.”

De drang te groeien

De club erkent dat ze nu in een beginstadium staat, maar als we zien hoe graag de mensen zelf willen groeien, zit er ook een groei voor de club in het vooruitzicht. De club richt zich op dit moment op twee hoofdonderwerpen, en dat zijn het langzwaard (codex Ringeck) en zwaard en beukelaar (codex i33). Andere onderwerpen komen ook aan bod. De interesse in de groep en de beschikbare kennis is daarin leidend. Er is ook verrassend veel dat Gilbert kan gebruiken uit zijn schermervaring, en daar vertelt Gilbert enthousiast boekdelen over. Maar natuurlijk is de essentie van het Middeleeuws zwaardvechten nooit vergeten.

“Een voorbeeld van hetgeen ik niet kan gebruiken uit sportschermen is het gemis aan “dreiging en gevaar”. Roland Warzecha (Dimicator) legt dat uit in de verhandelingen waar hij met scherpe wapens traint. Sportschermen is een spel waar je een treffer moet zetten bij je tegenstander. Krijgskunst is geen spel, maar een methode om efficiënt een tegenstander uit te schakelen. Ook re-enactors nemen in hoge mate het spel- of theater-element mee uit hun achtergrond. Dat zit de trainingen in de weg. Als je een aanval uitvoert met de juiste ‘intentie’ maar met een Hollywood flair, dan zijn alle bewegingen uit onze historische bronnen betekenisloos. In onze huidige setting kunnen sporters veel risico nemen, want het is toch maar een spel. Helemaal waar, maar je mist zo de finesse van de krijgskunst. En de krijgskunst is wat ons samen brengt. Naar verwachting zal de groep over een jaar 20 leden rijk zijn. Deelnemers zullen uit Nederland en Belgisch Limburg komen. Of we groter groeien is afhankelijk van het aantal mensen dat zich actief voor de groep wil inzetten.”

Ook geïnteresseerd?

Neem vooral contact op voor een gratis proefles!
De nieuwe school draagt de naam: Historisch Schermgilde Limburg, en is te vinden aan de Gounodstraat in Geleen. De contributie is €25,- per maand, en er wordt wekelijks getraind op woensdagavonden van 19:30 tot 21:30. Op deze website kan ook informatie gevonden worden. Contact opnemen kan via historischschermgildelimburg@gmail.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.