, ,

Vlog #4 Shows en paarden, de andere tak van Langenort

~blog update door Jessica De Bel

Bij mijn vorige blog had ik het over de school van Langenort. Na wat vragen en een leuke uitnodiging wist ik deze maand op bezoek te gaan bij het showteam van Langenort! De uitnodiging bracht mij naar het pittoreske Bedburg-Hau, Duitsland.

Stichting Langenort

Foto: spelopwarming door Calijn

Showteam: prepare for the show!

Het showteam kent geen vrije dagen tijdens het hemelvaartweekend. Wanneer de meeste mensen genieten van een lekker drankje op een terras trekken de leden van het showteam van Langenort naar het oosten om elkaar daar te treffen ten huize van het trainersduo Pieke Schoonbrood & Hanna Duinkerken. Rond een uur of 10 druppelen een tiental artiesten binnen en worden we door Calijn de Jong gebriefd over de plannen van de dag. Ik ben uitgenodigd voor de training van de Bokkenrijdersshow, een thema dat in een geromantiseerde vorm een beetje tot een persoonlijke favoriet hoort. De acteurs beginnen de training met een korte samenvatting van de show. Tot nu toe mag ik het doen met de omschrijving dat er achtergrondmuziek en een voice-over is samen met uitspraken als ‘Dan komt Pieke en iedereen is onder de indruk’ en ‘Dan haalt Sjors de meisjes en doen ze iets leuks’. Ah ja, er wordt een groep danseresjes ingezet bij deze show. Na deze samenvatting gaan we verder met een theatrale opwarming onder leiding van Calijn terwijl ik Hanna volg om het eerste paard op te zadelen. Eenmaal terug in de rijbak staat het basisdecor waar we vandaag mee aan de slag gaan en werken de leden van het showteam aan hun individuele vuistgevechten. Hiervoor gebruiken ze attributen als een riek en bezem. Sjors voelt zich in zijn hum als boze sheriff terwijl hij belastingen keer op keer int bij de ‘lokale bevolking’ totdat die op hun beurt weer muiterijen! Spanning en sensatie, maar meer zal je daar niet over lezen in deze blog. Ik laat de verassing aan u wanneer u naar een show gaat kijken ;-).

Stichting Langenort

Foto: showteam Langenort

Showteams’ gezichten

Tijdens deze training leer ik nieuwe bekenden kennen. Zo ook Stefan Reijgwart en Pim Moens. Stefan zit vier jaar bij het Langenort showteam, sinds een vriendin hem hier aandroeg als voetvolk. Inmiddels volgt hij paardrijlessen om breder inzetbaar te zijn binnen het team. Dit team en de leuke sfeer daar doet hij het voor! Pim hoort tot de oude rotten en blijft liever met beide voeten aan de grond. ‘Als ik begin met paardrijden dan ben ik bang dat ik het nog leuk ga vinden, en dat is een hobby die ik nu niet wil bekostigen.’ Ik kan hem geen ongelijk geven. Ik weet niet hoeveel het kost om te paardrijden, maar geloof graag dat het (net als andere hobby’s) werkt als een drugs waar je geen genoeg van kan krijgen. Sjors houdt meer van de gezonde combinatie tussen theater, geschiedenis en gezelligheid. Wanneer je je bij de crew van Langenort voegt zijn er weinig verwachtingen. Alleen dat je een man/vrouw van je woord bent (kom op repetities e.d.) en een gezonde portie enthousiasme.

Stichting Langenort

Foto: foto www.facebook.com/Langenort

Showteam – Showtime

Langenort’ shows worden gemaakt op thema. Waar je eerst riddershows had heb je nu ook een vuurshow, napoleontische show, westernshow en de bokkenrijdersshow. Een nieuwe show ontstaat bij een brainstormsessie tussen Calijn en Pieke. Zij werken een script uit en samen met alle crewleden maken ze he tot een samenhangend geheel. Na het lezen van het script van de bokkenrijdersshow moet ik zeggen dat ze een parel hebben aan Calijn die met haar woordkeuze de meest spannende scenes weet neer te zetten! Eenmaal de show staat wordt deze gefilmd en analyseren ze die intern. Zoals eerder vermeld maakt dit team al 9 jaar shows. Het begon toen ze gevraagd werden voor een demo voor de gebroeders van Limburg. Dit beviel en al snel hadden ze de smaak te pakken en kwamen er meerdere aanvragen. Deelnemen aan deze shows is een hobby. Alle centen die verdiend worden gaan naar het ontwikkelen van nieuwe shows en het optimaliseren van bestaande shows. Dit gebeurd meestal met interne trainers. Aangezien dit een stichting is kan je wel zeggen dat ze hier van de stempel ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ zijn. Zo werkt Langenort graag samen met andere groepen om hun shows meer aankleding te geven. Ook is er de mogelijkheid om van een bestaande show een XL show te maken. Dan rukken er meer troepen op, meer paarden en er kan zelfs een kanon ingezet worden! Het doel van deze tak van de stichting is om geld te verdienen voor het voortbestaan van de stichting en om spanning en spektakel te leveren zonder in te leveren op authenticiteit!

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar de shows van Langenort, klik dan hier om naar hun agenda te gaan en laat u spectaculair verassen!


Foto header: George Blanken, overige foto’s: Jessica De Bel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.