, ,

Vlog #3 Langenort in race naar tweede lustrum!

George Blanken

~blog update door Jessica De Bel

Stichting Langenort brengt het verleden tot leven en dat doen ze al bijna een decennia lang! Reden genoeg voor een bezoekje en deze club eens in de schijnwerpers te zetten.


Stichting Langenort

Foto: Cover foto www.facebook.com/Langenort

Langenort: school en showteam in één!

Langenort profileert zich op hun website als school in de Historische Europese Krijgskunsten en als historisch reenactment showteam. De school is net als vele H.E.M.A.-clubs een stichting waar men vrij kan inschrijven en mee kan trainen in onze sport, Historische Europese Krijgskunsten. Ze richten zich niet op één wapen, maar onderzoeken en proberen meerdere wapens uit. Het historisch reenactment showteam Langenort streeft ernaar spannende spektakelshows naar het publiek te brengen zonder in te leveren op authenticiteit. Dat wil zeggen dat ze zoveel mogelijk historische kostuums aandoen en ook met de wapens en paardenbekleding zo historisch mogelijk te werk gaan. Waar Langenort wel stellig op is, is dat de school niet het showteam is en omgekeerd. Het showteam is ook niet de school. De trainers van de school zijn wel lid van beide clubs, dit niet alleen om de kwaliteit van beide afdelingen te garanderen, maar bovenal ook omdat ze het gewoon leuk vinden.

Stichting Langenort

Foto: training Langenort de school

Langenort de school

Langenort staat onder leiding van Pieke Schoonbrood & Hanna Duinkerken. Een echtpaar dat ooit vanuit een gezamenlijke interesse is begonnen met het aankopen van wapens en het bestuderen van de geschriften. Wat ook hier begon in de woonkamer met het boekje van Talhoffer, ging van de achtertuin naar een gymzaal. Ze vinden het leuk om andere wapens te ontdekken en toe te voegen aan hun vaardigheden. Zo werken ze met het langzwaard, dolk, zwaard & beukelaar, noem het maar op! Nu de groep een 24tal leden telt hebben ze Sjors Belger erbij gehaald om het trainersteam te versterken. Sjors heeft net als ik de achtergrond schermen en begon bij Scaramouche in Arnhem. Daar leerde hij van Conrad Makosz het historisch schermen en toen hij aan zijn dak zat kwam hij via een vriend bij Langenort waar hij nu al 3 jaar als trainer dienst doet. In het dagelijks leven vind je Pieke en Sjors in het onderwijs als leraar biologie en geschiedenis, Hanna vind je in de brandpreventie bij de brandweer te Wijchen-Heumen.

Trainers Stichting Lanenort

Foto: Sjors Belger, Hanna Duinkerken & Pieke Schoonbrood

Binnen de school trainen ze op het authentiek vechten. Dat wil meteen ook zeggen dat ze niet trainen om wedstrijden te winnen. Wanneer iemand voor de club wil uitkomen willen ze er wel een training aan wijden, maar het komt in principe niet voor. De club kiest hiervoor omdat ze geen concessies willen doen wat betreft bescherming. Sommige technieken werken niet omdat we nu meer bescherming dragen en dreigen door het onmogelijke gebruik binnen de moderne sport verloren te raken. Dat is alleen maar jammer aangezien we nu net die historische krijgskunsten willen beoefenen. Langenort is er dan ook voor de mensen die zich willen verdiepen of verbreden in de vechtsport.

Sjors bootcamp Lanenort

Foto: Sjors z’n bootcamp

Sjors z’n bootcamp en de training

Dat Langenort de vechtsport serieus neemt blijkt meteen al bij de opwarming. Sjors z’n bootcamp (zie vlog) staat klaar en iedereen wordt vriendelijk doch dringend verzocht mee te doen met deze gezamenlijke opwarming. Het doel van deze bootcamp is als stichting Langenort de meest fitte/sportieve club van de H.E.M.A.-bond te worden. En dat vereist de nodige aandacht. ‘En het leuke is, dan begint de training pas’ zegt Sjors wanneer we klaar zijn. En niets is minder waar. Na deze opwarming en wat knuffelen (lees: worsteloefeningen) is het tijd om naar het tweede onderdeel te gaan: ongewapend vechten. Hiervoor gebruikt Langenort 15de tot 17de eeuwse manuscripten aangevuld met systema technieken. Kracht en zwakheid worden hier gebruikt om de impact van het slaan te incasseren en af te leveren. Nu vind ik de afstand van een wapen erg veilig en zijn deze oefeningen voor mij een enorme uitdaging, maar na wat ongemakkelijke lachjes en geruststelling van Hanna begint het te lukken en kan ik zelf weren op schoppen. Na dit gedeelte wordt de afstand iets groter, maar kan ik nog niet gerust in mijn handjes klappen. Er komen een soort grote tandenstokers tevoorschijn die we messer noemen. Weer iets nieuws. Spannend. Maar we gaan ervoor! Pieke geeft een duidelijke uitleg voor de groep van de technieken binden, winden en fuhlen. Tot zover is het nog makkelijk te volgen wat die technieken kennen we ook bij het langzwaard vechten. Daarna koen de abnemen, zucken en durchwechseln. Slik. Het tempo gaat omhoog en we moeten elkaar op het hoofd proberen te raken. Nu ben ik overal wel voor in, maar op mijn hoofd geraakt worden is niet mijn grootste hobby. Maar Hanna heeft daar alle begrip voor en leid mij door de training en ik betrap mezelf erop dat ik er lol in heb. Missie geslaagd! Ik vond het prettig eens met andere wapens te vechten en mijn horizon weer wat te verbreden.

Wil je ook kijken of Langenort een club voor jou is en ben je vrij op vrijdagavond? Neem dan contact op via info@langenort.nl en Hanna (of een van haar collega’s) zal je laten weten waar je wanneer verwacht wordt.


Foto header: George Blanken, overige foto’s: Jessica De Bel

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.