FAQ – Veelgestelde vragen

Alle informatie is uitgebreid terug te vinden in onze regelset, Visie NHK en op de NHK Facebookpagina.

 • Wie zijn de toernooimanagers/organisatie?

Dit zal verschillen per evenement. Tot dusver is er het volgende bekend voor 2019:

 1. Oegstgeest: Jan-Chris Plaggemars
 • Wat is het verschil tussen een H.E.M.A.-kampioen en een langzwaardkampioen?

De H.E.M.A.-kampioen is de deelnemer met de beste overall ranking van 2019. Dit houdt in dat je het beste gepresteerd hebt in alle primaire en secundaire toernooien van de vier evenementen in 2019.

De langzwaardkampioen is de deelnemer met de beste langzwaard ranking van 2019. Dit houdt in dat je het beste gepresteerd hebt in alle (primaire) langzwaardtoernooien van de vier evenementen in 2019.

De H.E.M.A.-kampioen is de deelnemer met de beste overall ranking van 2019. Dit houdt in dat je het beste gepresteerd hebt in alle primaire en secundaire toernooien van de vier evenementen in 2019.

De langzwaardkampioen is de deelnemer met de beste langzwaard ranking van 2019. Dit houdt in dat je het beste gepresteerd hebt in alle (primaire) langzwaardtoernooien van de vier evenementen in 2019.

 • Ben ik na het winnen van één toernooi een Nederlands Kampioen?

Na het winnen van één toernooi, dan ben je een dagkampioen. Een Nederlands Kampioen wordt echter bepaald op basis van je ranking na het einde van het laatste toernooi van 2019.

 • Ik ben geen lid van een vereniging aangesloten bij de H.E.M.A-Bond. Mag ik meedoen?

Deelname aan de NHK is voor alle leden van verenigingen aangesloten bij de H.E.M.A.-Bond. Als je niet staat ingeschreven bij een dergelijke vereniging, dan kun je helaas niet meedoen.

 • Welke wapendisciplines kunnen aan bod komen bij het tweede dagtoernooi?

De secundaire wapendisiciplines zullen mede in overleg met de hostende verenigingen worden bepaald. Tot dusver is er het volgende bekend voor 2019:

 1. Rapier (MARS/Bond)
 2. Sabel (HVN)
 3. Paired technique (Zwaard & Steen)
 • Hoe werken de langzwaarddivisies?

Alle vechters schrijven zich van tevoren in voor het open langzwaardtoernooi, zonder zeker te weten in welke divisie ze terecht komen. Bij het eerste toernooi wordt deze groep gerangschikt volgens de HEMA Ratings, en vervolgens zo gelijk mogelijk in tweeën gesplitst.

Aan het einde van het toernooi worden de top vier van divisie 2 en de laagste vier van divisie 1 gemarkeerd. De top vier krijgt een ‘token’ waarmee ze automatisch bij divisie 1 ingedeeld worden. De laagste vier krijgt een token waarmee ze automatisch in divisie 2 ingedeeld worden.

Deze tokens blijven geldig tot deze vechters weer onderin respectievelijk bovenin hun divisie eindigen aan het einde van een toernooi, waardoor hun token omgeruild wordt. De tokens vervallen niet als de vechters besluiten een toernooi over te slaan. De tokens vervallen ook niet als de HEMA Rating van de vechter in de tussenliggende periode verandert, extreme gevallen uitgezonderd.

De token betekent dat deze vechters automatisch als eerste in hun divisie geplaatst worden. Vervolgens worden de resterende vechters zo gelijk mogelijk over de twee divisies verdeeld, gebaseerd op hun HEMA Rating.

 • Ik hoor in een andere divisie thuis. Wat nu?

Je kunt contact opnemen met de toernooicommissie van de H.E.M.A.-Bond. Zij kunnen je hiermee verder helpen en je eventueel in een andere divisie plaatsen.

 • Mag ik meedoen aan zowel het open- als damestoernooi?

Als je deelneemt aan het damestoernooi dan ben je uitgesloten van deelname aan het open toernooi en vice versa. Indien er niet voldoende deelnemers zijn bij het damestoernooi, dan kan het damestoernooi echter wel een onderdeel worden van het open toernooi.

 • Ik heb een toernooi gemist. Kan ik nog Nederlands Kampioen worden?

In de uiteindelijke rankings is hier rekening mee gehouden: elke deelnemer kan in totaal één toernooi missen zonder nadelige gevolgen voor zijn of haar ranking. Het is daarom mogelijk om Nederlands Kampioen te worden op basis van drie toernooien.

 • Waar worden de evenementen georganiseerd?

De vier jaarlijkse evenementen worden georganiseerd op verschillende locaties in het land. Dit zal mede afhankelijk zijn van de Nederlandse verenigingen aangesloten bij de Nederlandse HEMA-bond. Voor 2019 ziet het schema er als volgt uit:

 1. Oegstgeest (MARS/Bond)
 2. Oegstgeest (HVN)
 3. Tilburg (Zwaardkring)
 4. Nieuwegein (Zwaard & Steen)