,

Verbroedering alom bij Zwaard & Steen

~blog update door Jessica De Bel


Communicatie

In de laatste vergadering van de Online Communicatie Commissie is er besloten dat we moeten investeren in de communicatie tussen de aangesloten clubs. We vinden het fijn als we nationaal de successen en leuke evenementen kunnen delen. Dat is momenteel een van de uitdagingen waar we aan werken. Dat het nog niet altijd goed gaat bewijst onderstaand verhaal.

Zwaard & Steen workshopweekend

Keer uw auto!

Ik reed op 21 februari naar huis na een training en belde (handsfree) Cor Kronenburg om een afspraak te maken voor de vlog van februari bij Zwaard & Steen. Enthousiast maar toch lichtjes teleurgesteld klonk hij wanneer bleek dat ik op een training op maandagavond wou aansluiten. ‘Jessica, ik had je al lang hier verwacht. Als je echt iets moois wilt keer dan nu je auto en kom naar ons trainingsweekend. We hebben de rockstars van het zwaardvechten over de vloer. Hier moet je zijn!’ Dat gezegd, keerde ik mijn auto en ging ik op de bonnefooi naar Nieuwegein waar Cor mij stond op te wachten om mij een kijkje te geven achter de schermen. Thomas Nyzell en Carl Ryrberg waren op dat moment privéles aan het geven terwijl Axel Pettersson nog even van zijn pauze stond te genieten voordat hij zou beginnen aan zijn laatste workshop.

Zwaard & STeen workshopweekend

Buitenlandse coaches en privéles

Oké, toen ik dit hoorde wist ik dat het inderdaad een bijzonder weekend was. Twee dagen lang dagelijks drie workshops van twee uur volgen én privétijd krijgen. De 28 deelnemers uit Nederland, België en Duitsland die zich hadden ingeschreven mochten voor aanvang van het weekend allemaal een persoonlijke vraag insturen en deze vragen werden door de organisatie ondergebracht bij de drie verschillende coaches. En wat voor coaches! Axel Pettersson behoort tot de top als je het hebt over het Duitse langzwaard vechten, is trainer bij Gothenburg Historical Fencing School en is momenteel de man van de organisatie achter Swordfish, de onuitgesproken wereldcup van H.E.M.A. Carl Ryrberg, hoofdinstructeur van Örebro HEMA en genomineerd voor groepsleider bij de sport awards van Zweden. Thomas Nyzell, trainer bij Uppsala Historical Fencing School en bekende naam binnen Nordic Historical Fencing League. Wie bij wie terecht kwam, dat werd bepaald door de vraag. Wanneer je wou weten welke mogelijkheden uit een bepaalde situatie te halen zijn (zeg maar tijdens en na een gevecht in een toernooi) dan werd je bij Axel neergezet. Vragen over wanneer door te zetten en wanneer te stoppen of andere didactiekvragen dan ging je naar Carl en wanneer je meer wou weten over de opzet van een aanval, timing en het aantal variaties die mogelijk zijn voor een gevecht dan was Thomas uw man. Je kan dus zeggen waar Axel in de breedte ging, gaat Thomas in de diepte. Hoe mooi is het dan wanneer je les kan krijgen van alle drie de trainers ?!?

Zwaard & Steen workshopweekend

Een bijbel

Het weekend had ook een algemeen thema. Deze keer was dat sequenties maken en toepassen. Wanneer moet je een sequentie afbreken en welke keuzes kan je tijdens een sequentie maken? Het klinkt een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Gelukkig kon ik nog een les zien om er zelf een duidelijk beeld bij te krijgen. Als je onderstaande video bekijkt dan zie je dat Axel iedere keer probeert een punt te scoren, maar de tegenstander (in de video Arto Fama) hem te slim af is. Door het instuderen van een sequentie kan Axel daar iedere keer op inspelen zonder dat hij al te veel hoeft na te denken en dus snel kan reageren op de reacties van Arto. Deze sequenties verzint hij niet zelf, Axel stelde me voor aan Joachim Meyer. Niet de man in persoon, maar hij had een vertaling bij zich en dat boek was hem heilig. Hij vertelde me gepassioneerd hoe dit boek dat opgedeeld is in hoofdstukken en paragrafen en alle informatie geeft over deze krijgskunst. Voor de workshop die ik gezien heb heeft hij slechts één paragraaf gebruikt en die sequentie heeft hij aangeleerd. Zijn exemplaar is dan ook een geleefd en kleurrijk boek waar je nog net niet het bloed, zweet en tranen in kan vinden die hij hieraan besteed heeft.

Zwaard & Steen workshopweekend

Voor zover ik de indruk kon krijgen was het een enorm interessant weekend. Na de groepsfoto zagen de deelnemers er moe maar voldaan uit. Eerder organiseerde Zwaard & Steen weekenden met trainers uit Oostenrijk en Slowakije. Ik kan alleen maar aanraden om de volgende keer mee te komen doen, maar wees er snel bij! Zwaard & Steen wil een unieke ervaring bieden en kan dit slechts aan een selecte groep deelnemers bieden.


Foto’s: Jessica De Bel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.