HEFFAC 2016: Terugblik door John

Op 15 en 16 oktober vond in het hoge noorden een evenement plaats waar heel zwaardvechtend Nederland en België jaarlijks naar uitkijkt: het HEFFAC Event. Het HEFFAC Event is de jaarlijkse bijeenkomst van de Historical European Fighting and Fencing Arts Coalition, een coalitie van H.E.M.A.-groepen in België en Nederland. Ditmaal werd het evenement georganiseerd door MARS in Groningen. Dit jaar vonden er drie toernooien plaats: nylon en staal langzwaard, en natuurlijk de mêleegames. Naast deze toernooien werden er ook een aantal lezingen en workshops georganiseerd. John van Zwaard & Steen was er dit jaar voor het eerst.


De wekker ging om half 7. Tas stond al klaar. Vol spanning op naar Groningen. Dit zou mijn allereerste HEFFAC zijn en ook mijn allereerste toernooi. Ik wist niet echt wat ik ervan moest verwachten, maar ik had goede moed. Sinds ik net voor de zomerstop ben begonnen, is niks van zwaardvechten mij tegengevallen.

Eenmaal aangekomen bij de sporthal zag ik op het schema dat mijn gevechten pas om half 5 zou zijn. Ik had dus alle tijd nog om rond te kijken en mee te doen aan de workshops en te sparren met mede zwaardvechters. Dit laatste heb ik dan ook veelvuldig gedaan. De sfeer was super. Je kon met iedereen praten, ook al had je de persoon nog nooit gezien, want je had met z’n allen één ding gemeen: zwaardvechten! Die ochtend heb ik vooral doorgebracht met sparren en bijpraten met andere vechters, en voor ik het wist was het half 5. Ik heb een aantal gevechten gewonnen en andere verloren. Voor mij persoonlijk was winnen niet het doel op zich. Mijn doel was juist een fijne tijd te hebben, en dat had ik zeker.

In de avond zijn we met z’n allen gaan eten. De organisatie had een zaal en een cateraar gehuurd. Het was even zoeken waar we moesten zijn, want we moesten een Harry Potter-achtige steeg in om er te komen. Het eten was heerlijk maar je moest even geduld hebben; de rij voor het buffet was lang, maar dat was te verwachten met allemaal hongerige vechters. Gelukkig was er meer dan voldoende voor iedereen. Ook dit gaf de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

De volgende dag was weer een dag vol leuke activiteiten. In de ochtend waren er workshops te volgen en in de middag waren de vervolggevechten. Maar voor dit alles begon waren er een aantal korte TED talk-achtige lezingen. Het waren zeer inspirerende lezingen over onder andere de toekomst van H.E.M.A. in Nederland en België. Ze gaven mij, als beginnende zwaardvechter, iets om over na te denken.

Na de lezingen begonnen de eliminatierondes van de toernooien. De gevechten waren mooi en iedereen was gezellig en vriendelijk. Na de gevechten was het eindelijk zover: de mêlee games! Ook dit had ik nog nooit mee gemaakt maar wat was het leuk! De wil die iedereen had om te winnen was super want het ging nooit ten kosten van de gezelligheid en de samenhorigheid. Dit was natuurlijk ook te danken aan de organisatie.

En toen was het weer tijd om in te pakken en de 200km naar huis te rijden. Met een goed gevoel en uitkijkend naar volgend jaar zat ik in de auto terug naar huis. Bedankt iedereen voor een top weekend.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.