, ,

H.E.M.A. Zomercursus met Bataille

In augustus gebeurt er iets moois op Kasteel Heeswijk; Bataille organiseert de vijf dagen durende H.E.M.A. zomercursus. Wij vroegen ze het gambeson van het lijf.

Bataille is een redelijk nieuwe naam binnen de Nederlandse H.E.M.A. wereld. Wie zijn Bataille eigenlijk?

Bataille is de voortzetting van de Orde der Noorderwind. Nadat Noorderwind zich de laatste jaren steeds meer op stuntvechten ging richten, is een deel van de vereniging verder gegaan als professioneel stuntteam. De rest van de vereniging heeft een nieuwe start gemaakt als Bataille.

Bataille gaat terug naar de basis, H.E.M.A., en legt zich toe op het toepassen van H.E.M.A.-technieken in shows. Daarnaast geven we ook regelmatig workshops aan kinderen en volwassenen en laten we de middeleeuwen herleven in kampementen.

De Zomercursus, wat houdt dat in? 

Van 14 tot en met 18 augustus verkennen we een gezellige week lang de basis van H.E.M.A. en het showvechten.  Het hoofdprogramma draait om het langzwaard. Daarnaast wordt een grote hoeveelheid verschillende workshops gegeven, zoals sikkel, zwaard en schild, dolk, showvechten en boogschieten. Ook is er natuurlijk een gezellig avondprogramma, met onder andere een bordspellenavond, een filmavond en een nachtelijke wandeling. Voor iedereen vanaf 17 jaar is dit de perfecte manier om kennis te maken met verschillende wapendisciplines binnen H.E.M.A. en de combinatie tussen H.E.M.A. en showvechten.

Hoe is de cursus ontstaan? 

Noorderwind is ooit (in 2005, ruim tien jaar geleden!) begonnen als een klein groepje dat samen een week is gaan zwaardvechten in hun achtertuin. Door de jaren heen is de zomercursus gegroeid met zowel leden als niet-leden, met op het hoogtepunt zo’n 80 deelnemers. In 2014 en 2015 heeft geen zomercursus plaatsgevonden omdat de vereniging te druk bezig was met mooie projecten, zoals stuntwerk voor de film Michiel de Ruyter. In 2016 zijn we opnieuw begonnen, met een groep van 20 deelnemers. Dit jaar hopen we dat aantal te overtreffen! De zomercursus is al eerder te gast geweest op het Muiderslot en Slot Loevestein, en sinds vorig jaar op de nieuwe locatie in kasteel Heeswijk in Noord-Brabant.

Wat staat er zoal op het programma?

Tijdens het hoofdprogramma wordt lesgegeven in langzwaard en showvechten. Daarnaast zullen er workshops zijn in onder andere worstelen, sikkel, zeis, rapier, zwaard en schild, dolk en boogschieten. Ook is er op de laatste dag het blok ‘melee games’, waar we op leuke wijze het gevoel en de instelling van groepsgevechten zullen behandelen. De zomercursus wordt afgesloten met een spetterende show voor het kasteelpubliek.

Ik train al bij een andere club, is het ook leuk voor de meer ervaren mensen?

Het is zeker ook leuk voor meer ervaren cursisten. Het uitgangspunt van showvechten zorgt voor een andere manier van kijken naar technieken. Om dit verschil duidelijk te maken wordt in een aantal workshops speciale aandacht besteed aan choreografie en acteren. Daarnaast zorgen de workshops voor verbreding in een flink aantal interessante wapens, zoals sikkel, dolk, zwaard en schild, rapier en dergelijke, die bij andere verenigingen misschien minder gebruikt worden. Mocht je interesse hebben om lid te worden van Bataille, dan kun je ook deelnemen aan de introductietrainingen, die in september zullen beginnen.

Waar wordt de zomercursus gehouden?

Dit jaar zijn we weer te gast bij het mooie kasteel Heeswijk in de bossen van Noord-Brabant. We kamperen op het terrein van de zorgboerderij Looz-Corswaremhoeve. Overdag zijn we te vinden bij het kasteel, waar de trainingen plaatsvinden en waar de leden van Bataille een historisch kampement verzorgen. Dit kampement is compleet met ‘kiddybattles’ voor de jonge bezoekers.

Moet ik mijn eigen tent meenemen?

Ja, we kamperen in een boomgaard bij de eerder genoemde zorgboerderij Looz-Corswaremhoeve. Een eigen tent is daarom handig, maar je kan natuurlijk ook met een paar vrienden een tent delen. We maken gebruik van de algemene ruimtes, douches en wc’s van Looz-Corswaremhoeve, dus bij slecht weer kun je droog zitten. Er is zelfs een zandbak en een schommel om uit te rusten. De week is verder geheel verzorgd, dus je hoeft geen kookspullen en dergelijke mee te nemen. Uiteraard zijn muziekinstrumenten wel erg leuk voor bij het kampvuur.

Algemene informatie

De cursus vindt plaats van 14 t/m 18 augustus 2017 op Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther. De kosten bedragen 240 euro per persoon en zijn inclusief overnachting en eten. Iedereen vanaf 17 jaar is welkom. Voor inschrijvingen en overige informatie, kijk op www.bataille-zomercursus.nl.

De cursusgroep van 2016.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.