,

De Wapenpas

Op 13 mei barst er een nieuw toernooi los in Tilburg: de Wapenpas. Dit toernooi wordt georganiseerd door de Zwaardkring. We vroegen hen om eens uit te leggen waar de Wapenpas om draait. 


De Wapenpas is een toernooi waarbij je in een team van drie (of vier) met drie verschillende wapens (langzwaard, zwaard & beukelaar, en messer) vecht en zoveel mogelijk plezier hebt terwijl je dat doet. Wij vinden namelijk dat er op het moment hoofdzakelijk aandacht is voor het langzwaard en we willen proberen met dit toernooi ook de andere wapens in de spotlights te zetten.

Verscheidenheid, sportiviteit en kameraadschap

Een wapenpas was historisch gezien een middeleeuwse traditie waarbij ridders een uitdaging plaatsten voor anderen om zich op vriendschappelijke wijze te meten aan elkaar. Vaak werd het een evenement met veel pracht, praal en show en kwamen er verschillende wapens aan bod. We wilden een evenement organiseren waar de vriendschappelijk beoefende krijgskunst op de voorgrond kwam. We hopen zo de focus meer op H.E.M.A. en de verscheidenheid van wapens, sportiviteit en kameraadschap naar de voorgrond te halen in plaats van de super-competitieve focus. Misschien als tegenwicht voor de vermeende ontwikkeling van H.E.M.A. als enkel sport met enkel langzwaard. We denken dat de Franse H.E.M.A. federatie goed op weg is met dit concept. Ze hebben de afgelopen maand een zestal filmpjes over H.E.M.A. naar buiten gebracht waarin steeds één van de wapens uit het brede HEMA arsenaal naar voren komt. Kortom, wapenpas is een traditionele term voor een vriendschappelijk krijgskunst evenement en de naam suggereert een verscheidenheid aan wapens.

De drie wapens die op de Wapenpas aan bod komen: langzwaard, messer, en zwaard en beukelaar.

Langzwaard, messer en zwaard en beukelaar

Wij hebben gekozen voor deze drie wapens om een drietal redenen. Ten eerste zijn er mensen in Nederland die deze wapens hebben. Dat scheelt, want het is toch lastig om een toernooi te organiseren waarbij niemand het wapen heeft. Verder zijn dit ook wapens zijn die op aan het komen zijn in toernooien in het buitenland. Kijk maar naar zwaard en beukelaar, die zie je nu opkomen op Swordfish en er zijn steeds meer beoefenaars. Deze drie wapens zijn ook een zogenaamde solide kern van de middeleeuwse wapens die men steevast in de laatmiddeleeuwse fechtbucher terug ziet komen. We hadden er graag ook stafwapens bij willen hebben maar we hebben nog geen ervaring met veiligheidsbenodigdheden voor het sparren met solide staven van hout. We kijken nog naar veiligere alternatieven voor  uitrusting en regelsets. Misschien iets voor volgend jaar?

Geen finale

We hebben ervoor gekozen om geen finale te hebben, omdat dit toernooi niet het doel heeft om een (Nederlands) kampioenschap te worden. Wat wij willen is dat mensen eens een ander wapen oppakken dan dat ze normaal zouden doen en lekker veel gevechten kunnen hebben op een dag. Hoewel eliminatie rondes erg leuk zijn, zorgen ze er wel voor dat steeds minder mensen mee kunnen doen (heeft iets te maken met geëlimineerd worden). Door twee poulerondes te doen hebben we meer gevechten voor iedereen waardoor iedereen heel de dag mee kan doen. Als het om HEMA gaat is het wat ons betreft zo: deelnemen is leuker dan kijken!


Wanneer:
Zaterdag 13 mei van 10:00 tot 17:00

Waar:
Sporthal de blaak
Grebbe 65
5032 RR Tilburg
Nederland

Kosten:
25 euro voor HEFFAC- en H.E.M.A.-bondleden, 30 euro voor anderen.

Voor wie:
Teams tot 4 personen die bereid en in staat zijn met langzwaard, beukelaar en messer te sparren. Tip: op de Facebook pagina van de Wapenpas kun je teamgenoten vinden.

Inschrijven tot:
6 mei (één week voor begin)

Inschrijven en meer informatie: https://www.dezwaardkring.nl/de-wapenpasm.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.