, , ,

Coaches & veiligheid

Ons ideale toernooi zou een toernooi zijn waarin de EHBO zich alleen maar heeft zitten vervelen. We besteden daarom extra aandacht om de gevechten veilig te laten verlopen. Op dit NHK is het voor het eerst verplicht om een coach te hebben. Als coach ben je er niet alleen om ervoor te zorgen dat je vechter zo goed mogelijk vecht, je hebt ook een belangrijke rol om het gevecht zo veilig mogelijk te laten verlopen. Hoe werkt dat?

Als coach ben jij degene die met je vechter communiceert tijdens het gevecht. Dat betekent dat als het voor jouw vechter te hard gaat, jij dit als het goed is weet of te horen krijgt. Je vechter kan zelf de ref aanspreken, jij mag dit ook doen. Steek als het gevecht stillicht je hand op om de aandacht van de referee te trekken en beschrijf de situatie (“Het gaat steeds harder / slagen op het hoofd komen ongezond hard aan”). De referee reageert en kan op dat moment een time-out aanvragen, overleggen met de jury en waar nodig een waarschuwing uitdelen.

Het kan ook zo maar zijn, dat jouw vechter degene is die te hard vecht. Als je vechter iemand is die je goed kent herken je misschien frustratie of te veel wil om te winnen. Bij iemand die je minder goed kent zie je misschien tekenen van ongecontroleerd vechten of tekenen van pijn bij de tegenstander. In dat geval mag je, of je vechter het er nou mee eens is of niet, bij de referee een time-out aanvragen om veiligheidsredenen. Je hebt dan maximaal 1 minuten de tijd om samen met je vechter ervoor te zorgen dat deze het gevecht weer op een veilige manier aan kan gaan. (Laat hem/haar ademhalen, water drinken, weer bewust worden van het feit dat we dit voor onze lol doen en iedereen morgen nog moet kunnen typen).

Deze duidelijkere rol op het gebied van veiligheid voor de coach doen we dit evenement voor het eerst. Het belangrijkste doel ervan is om blessures te voorkomen. Na het toernooi gaan we dit met refs, deelnemers & EHBO evalueren en kijken we of we dit ook bij de komende toernooien meenemen.

We verwijzen ook naar onze regel set waar jouw rechten en plichten als coach instaan: 11. Coaching
https://www.hemabond.nl/wat-is-de-nhk/regels-en-format/regelsets/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.