,

Excalibur

In de vorige blog werd gesproken over het zwaard dat werd gevonden in Nieuwegein. Naar aanleiding van het feit dat dit in een meer gevonden werd refereerden wij aan “het nederlandse zwaard van Arthur”. 

Maar wie was nu die Arthur en wat voor zwaard had hij dan? Arthur was een mythische koning van Brittannië die in het bezit was van het zwaard Excalibur. Maar weinig weten dat dit zijn tweede zwaard was. Het eerste was namelijk het zwaard uit de Steen waarmee hij het koningschap verkreeg over Brittannië. Dit naamloze zwaard was in de steen geplaatst door Merlijn de tovenaar en alleen de ware koning van Brittannië kon het uit de steen bevrijden. Velen hadden het geprobeerd, Arthur lukte het en werd koning. Dit zwaard brak echter tijdens een gevecht waarop Arthur het zwaard Excalibur in bezit kreeg. Het werd hem geschonken door de Vrouwe van het Meer. 

Van zowel het zwaard uit de Steen als het zwaard van het Meer zijn in meerdere culturen mythen bekend. Zo moet Sigmund in de Sage van de Volsungen zijn koningschap bewijzen door het zwaard Gram uit een boom te trekken, en als dit breekt in de strijd wordt dit door een elvensmid tot een nieuw geheel gesmeed. De elven hadden meer zwaarden geproduceerd, ook Excalibur is gemaakt door een elvensmid. In Vietnam is een legende waarin keizer Loi zijn magische zwaard in het meer gooit na het verslaan van de chinezen om het terug te geven aan de gouden schildpadgod Kim Qui. Deze zwaarden zijn overgoten met een mythisch, ja zelfs een magisch sausje, maar mogelijk steekt er ook een kern van waarheid in. 

In de bronstijd werden zwaarden nl. gegoten in een mal van steen of klei. Op zichzelf was het maken van een zwaard een magisch ritueel met de volgende ingrediënten: twee metalen met verschillende eigenschappen, vuur en een mal waarin het metaalmengsel gegoten werd. Als het wapen voldoende afgekoeld was werd de mal gebroken en het zwaard “uit de steen” getrokken. Ook bij stalen zwaarden is er een magische component, tijdens het proces werden er spreuken of gebeden uitgesproken. Dit diende mogelijk om de tijd bij het temperen bij te houden om zodoende het beste resultaat te verkrijgen. 

De waarheid kan ook tastbaarder vormen aannemen zijn zoals in het Italiaanse Chiusdino. Hier vlakbij ligt het verlaten klooster van San Gargano. In de kapel uit 1181 is het zwaard van ridder Galgano Guidotti te vinden op de plek waar hij het ooit in de rots heeft gestoken. Na een visioen waarin aartsengel Michael hem opdracht gaf zijn zondige leven achter zich te laten. riep hij “een leven volgens de deugden van het geloof is net zo eenvoudig als dit zwaard in de rots te steken” en om zijn woorden kracht bij te zetten stak hij en terwijl hij zijn zwaard stak gleed het zwaard in de rots als een mes door boter. Hierna kreeg hij berouw over zijn zondige leven als ridder en besloot hij als kluizenaar verder door het leven te gaan. Tot tweemaal toe is geprobeerd het zwaard te stelen. Bij de eerste poging brak het zwaard in tweeën en na een tweede poging besloot men de restanten te onderzoeken. Hieruit bleek het zwaard inderdaad als één geheel in de rots ingebed te hebben gezeten en metalurgisch onderzoek naar de samenstelling wees uit dat deze overeen kwam met bekende zwaarden uit de 12e eeuw. Het zwaard is getypeerd als een Oakeshott type XI. Het zwaard van sint Galgano is een authentieke reliek en rust al eeuwen daar in de rots. Het verhaal van ridder Galgano, later door Paus Urbanus III tot heilig verklaard, is onlosmakelijk verbonden met het zwaard in de steen. Is zijn verhaal met het zwaard in de steen verwerkt in de verhalen over Arthur? Verder onderzoek kan hier mogelijk uitsluitsel over geven. 

Bronnen 
http://myarmoury.com/feature_stone.html 

Galgano Guidotti 
https://rcin.org.pl/Content/54814/WA308_75131_PIII368_The-12th-century-swo_I.pdf 
http://rcin.org.pl/dlibra/docmetadata?id=54814 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.