,

Interview: Jan-Chris

De H.E.M.A.-bond kent een vast bestuur, maar wie zijn deze mensen precies? Wat drijft hen?


Vertel eens iets over jezelf

Beste leden, ahum, hoi allemaal! Ik ben Jan-Chris Plaggemars, voorzitter van de H.E.M.A.-bond Nederland en woon met mijn partner en zoon (6) in het centrum van Rotterdam. Ik ben opgegroeid in Olst, aan de IJssel, woonde een jaar in Michigan, VS, en heb daarna Bedrijfseconomie gestudeerd in Groningen. Na mijn studie kreeg ik werk in het westen van het land (het lot van zoveel Groninger studenten) en verhuisde naar Rotterdam, omdat ik dit toen al de leukste stad van het land vond. Naast mijn werk (zorginnovatie en human resources) was ik toen een enthousiaste historische wargamer. Ik deed aan 10+ toernooien per jaar mee, vooral in het buitenland, en was organisator van o.a. het Nederlands team. Daarnaast speelde ik ook op een aardig niveau basketbal, was ik scheidsrechter en coachte ik jeugdteams.

Toen ik in basketbal over mijn top heen was (34+) en te enthousiast voor seniorenbasketbal, en tevens het wargamen op een laag pitje was komen te staan, kwam ik mijn huidige partner tegen en een aantal jaren later werden we de gelukkige ouders van onze lieve zoon.

Hoe ben je H.E.M.A. ingerold?

Een jaar of zes geleden vertelde mijn goede vriend Jac Bekkema (Drazdir) dat hij was gaan zwaardvechten bij MARS in Groningen. Mijn vriendin had gelijk door dat dit helemaal mijn ‘ding’ zou worden en zei, joh, ga anders één of twee keer per maand naar Groningen.

Niet dus. Maar een jaar later gingen we samen op vakantie. Marijn Heersters was ook mee, en zo kreeg ik mijn eerste feder in handen. Een paar maand later nodigde Jac me uit voor het ILHG en daar vroeg ik iemand of er ook een club in Rotterdam was. Die persoon bleek Arto te heten.

Waar train je?

Bij Zwaard & Steen, op maandag en woensdag in Rotterdam. Ik probeer twee of drie keer in de week te trainen. Ik merk dat ik me de hele week fitter voel als ik 3x in de week sport dan wanneer ik 1x train. We krijgen les van een enthousiast team trainers: Petra, Cem, Michel en Arto.

Wat vind je leuk aan je club/vereniging?

De groep in Rotterdam is een heel leuke sociale groep. En in de club merk je een grote drive om dingen goed te doen, zowel organisatorisch, als het overbrengen van onze interpretatie van de Kunst des Fechtens. En er is niets leuker dan je vrienden op hun hoofd slaan. Wat ik verder heel leuk vind is dat het lesprogramma niet gaat om punten scoren in competities, maar om goed zwaardvechten. En goed zwaardvechten, dat is vechten volgens de bronnen. Zwaard & Steen richt zich vooral op langzwaard volgens Ringeck en Von Danzig.

Wat is je favoriete wapen?

Ha! Het Langes Messer. Wat ik daar echt heel leuk aan vind is dat je veel meer je heupen moet gebruiken dan bij de meeste andere wapens. Het kortere wapen en de manuscripten (Leckuchner, Glasgow) nodigen uit tot ringen am schwert, met mooie ontwapeningen, worpen, enzovoort. En aangezien ik toch vooral voor mooi vechten ga, past dit goed bij me. Mijn inspiratie zijn wat dat betreft Oskar ter Mors en Bas Doeksen, omdat ze mooi en technisch vechten en veel weten van diverse manuscripten waarin vechten met een messer staat beschreven.

Ben je zelf ook bezig met het bestuderen van manuscripten/bronnen?

Alleen samen met Robert Kraaienbrink. We werken elke week na onze gewone langzwaardtraining een stuk door van Leckuchner. En af en toe een uitstapje met Michel Rensen in Joachim Meyer.

Waar ben je trots op?

Dat ik voorzitter mag zijn van de H.E.M.A. Bond. Opgericht door de clubs in 2014, hebben we al heel veel bereikt met dank aan onze commissies, die steeds hele mooie dingen neerzetten. Zoals een (concept) opleiding tot (assistent) instructeur, een webpagina met een verenigingszoeker, facebookgroep met leuke interviews, evenementen zoals bij het Rijksmuseum voor Oudheden en als bestuur onder andere het vertegenwoordigen van onze activiteiten bij IFHEMA.

Waar ik vind dat we met z’n allen trots op mogen zijn is onze open en vriendelijke cultuur. De HEMA community is een hele grote groep mensen en daarom is het zo bijzonder dat we van alle clubs goed met elkaar omgaan.

Wat is je leukste H.E.M.A.-herinnering?

De prijs die ik won in 2016 op de Dutch Lion Cup voor de beste technische vechter. Uitgereikt door Alwin en Matt. Het was een grote verrassing en eer om gekozen te zijn in een veld met veel geweldige technische vechters zoals Oskar ter Mors, Kristian Ruokonen, Aster Soetaars en de winnaar van 2017, Arto Fama.

Wat zou je graag nog willen gaan doen?

Ik zou na mijn bestuursperiode wel wat events willen organiseren waarbij de historische situatie wordt uitgelegd aan deelnemers en toeschouwers. Zoals een duel, met rapier of sabel, met historische regels. Op de historische locatie. En ik zou graag wat hele mooie filmpjes maken voor H.E.M.A. Nederland en heb al heel wat ideeën daarvoor. Ik mis alleen de vaardigheden, dus als iemand zich geroepen voelt?

Wat is jouw toekomstverwachting van H.E.M.A.?

Ik denk dat we altijd een combinatie moeten blijven van historisch erfgoed en sportieve momenten waar we laten zien wat we ‘echt’ kunnen, of dat nou om Fechtschule, showvechten, duel of slagveld gaat.

Ik denk verder dat we wat meer contact kunnen hebben als community met BotN beoefenaren; wij doen immers in de ogen van leken vrijwel hetzelfde.

Als laatste kijk ik uit naar de mooie ontwikkelingen in de lage landen op wetenschappelijk gebied, waar diverse initiatieven worden ontplooid, hopelijk zelfs dit jaar een seminar in samenwerking met de Universiteit van Leiden. Diverse mensen helpen echt met het ontrafelen van stukjes van onze geschiedenis en daar ben ik trots op!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.