,

Bestuursleden naar IFHEMA General Assembly in Wenen

Op 5 december vond de General Assembly van de IFHEMA, de International Federation of Historical European Martial Arts, plaats in Wenen. Het bestuur van de Nederlandse H.E.M.A.-bond woonde deze vergadering bij. 

Door Koen de Bruin, algemeen bestuurslid.

Afgelopen juli ontving het bestuur het bericht dat de Reviewing Committee van de IFHEMA alle documenten die we hadden opgestuurd hadden behandeld, en dat we in de jaarlijkse General Assembly van alle landen voorgedragen zouden worden voor lidmaatschap van de federatie. De uitnodiging voor de General Assembly volgde, en Jan-Chris, Maurice en ik gingen vrijdagavond rond een uur of acht op reis naar Wenen om de vergadering bij te wonen. Ik hoopte nog iets te zien van de Alpen onderweg, maar het was te donker en mistig… en we kwamen niet door de Alpen.
Jan-Chris en ik reden afwisselend, met 2x 1.5 uur slaap voor beide. Hierbij verdient Maurice een eervolle vermelding; hij bleef de hele nacht wakker om de bestuurders aan de praat te houden voor veiligheid en entertainment. Rond een uur of acht, toen het goed licht was, kwamen we aan in Wenen. We hadden, na de koffie en ontbijt, anderhalf uur de tijd om iets zien van de stad. Rond 12 uur kwamen we aan bij de vergaderruimte. Na een vlugge kop koffie in een tentje naast de vergaderruimte om alles door te nemen konden we beginnen. Vooraf hadden we nog wat gepraat met een instructeur uit Portugal, die vol enthousiasme zijn stijl en technieken uitlegde.

Maurice Booij en Jan-Chris Plaggemars bereiden zich voor op de vergadering.

Maurice Booij en Jan-Chris Plaggemars (voorzitter) bereiden zich voor op de vergadering.

We begonnen als observeerders, tot punt J (het instemmen van nieuwe leden). Alle formaliteiten van een vergadering kwamen langs: de President’s address, presentaties van enkele landen, financiële zaken, etc. We werden, samen met Slovenië en Griekenland, unaniem ingestemd. De daarop volgende pauze grepen we weer even aan om wat te socializen met de andere bestuursleden, en een enthousiaste voorzitter van de Reviewing Committee kwam naar me toe om te zeggen dat hij nog nooit zo’n goede applicatie had gezien en hij het met genot had gelezen.
Na de pauze kon onze voorzitter, Jan-Chris, bij de leden gaan zitten, en hier werden wij drieën een team; alleen Jan-Chris had stemrecht, maar Maurice en ik zaten aan beide kanten om dingen in te fluisteren en te observeren hoe de vergadering liep.

We bleken een goed team. Er kwamen veel positieve dingen uit de vergadering, zoals bijvoorbeeld het oprichten van de SHEMAS, de Society for Historical European Martial Arts Studies. Dit wordt een wetenschappelijk onderzoeksbureau dat zich gaat richten op HEMA vanuit wetenschappelijk oogpunt, en waarbij de huidige voorzitter van IFHEMA in de toekomst een rol gaat spelen als onderzoeker. We hebben ook enkele dingen tegengehouden, waaronder een formulering van een beleid voor contact met de clubs, waardoor teveel macht naar de IFHEMA zou gaan als het verkeerd geïnterpreteerd zou worden. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het bestuur teruggestuurd met het verzoek hun voorstel beter te formuleren. In de vergadering viel het op dat we vaak op één lijn zaten met de Belgen. Het gaat in de toekomst nog erg fijn zijn om goed overweg te kunnen met onze buren!

Na de vergadering gingen we met z’n allen eten – het onofficiële gedeelte van de dag. We zijn expres niet bij elkaar gaan zitten. In plaats daarvan hebben we ons verspreid over de zaal zodat we met zoveel mogelijk mensen contact konden leggen. Zo heb ik bijvoorbeeld veel gesproken met een Rus uit Siberië, die ook alle Nederlandse vechters uitnodigt voor een toernooi in Moskou, op 23 april volgend jaar! Hier over zal t.z.t. Meer informatie volgen.

De vergadering was zeker de moeite waard. We hebben met z’n drieën goede contacten gemaakt en veel geleerd van andere bonden.

De dag erna vertrokken we weer om 10 uur, en tegen elven die avond was ik weer thuis. Het was vermoeiend maar de moeite zeker waard. Volgend jaar gaan we naar Hamburg!